Sallad med broccoli, apelsin och kronärtskockshjärtan
En färgglad, saftig och smakrik sallad som görs på livsmedel som är lätta att ha hemma. Den som vill kan servera salladen med flagor av smakrik ost som tillför extra smak och sälta.
ca 4 port
300-400 g fryst broccoli (eller färsk som kokas)
1 burk marinerade kronärtskockshjärtan (ca 200 g)
1 apelsin
1½ msk av oljan/marinaden från kronärtskockahjärtanen
ca 2 krm sambal oelek
½ krm salt
½ krm svartpeppar
ev lagrad ost, t ex Västerbotten eller parmesan
- Tina den frysta broccolin genom att hälla på kokhett vatten. Sila från vattnet när broccolin tinat med hjälp av en sil. Låt rinna av väl.
- Skala apelsinen och dela i klyftor. Klipp klyftorna i bitar rakt ner i en skål så juicen inte förloras.
- Ta kronärtskockorna upp ur marinaden och låt mesta olja rinna av. Dela kronärtskockorna i ca fjärdedelar (om de inte redan är delade) och lägg dem i skålen med apelsinerna
- Om marinaden från kronärtskockorna smakar bra, tag ca 1½ msk av marinaden och lägg den i ett litet glas. Blanda marinaden med sambal oelek, salt och peppar.
- Dela broccolin i någorlunda jämnstora bitar och lägg dem i skålen tillsammans med dressingen.
- Blanda allt. Smaka av, kanske behövs mer kryddor.
- Hyvla gärna över flagor av smakrik ost (eller riv över).
- Variation: För ytterligare smak kan några sardeller eller lite ansjovis mosas ner i dressingen. Då kan saltet uteslutas eller minskas.
Läs mer om broccoli