Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Nudelsallad med räkor och jordnötsdressing

En sallad med god asiatisk smak som passar extra bra under varma dagar eller som en rätt på en buffé. Också bra att ta med i kylväska till utflykten och picknick.
Gillar du inte räkor så prova med stekt kall kyckling istället. Vill du göra rätten vegansk kan räkorna bytas ut mot fast, marinerad tofu eller steka och kalla vegobitar eller marinerad tempeh.

Grönsakerna kan naturligtvis varieras. Gröna soja- eller åkerbönor, paprika eller sockerärtor är exempelt på grönsaker som passar bra.

4 port

200 g skalade räkor (vikt utan lag)
200 g nudlar, glas- eller ris-
2 stora morötter
1 kålrabbi
2 nektariner, inte för mjuka
2 salladslökar
1 kruka koriander
½ dl (hackade) jordnötter

Dressing:
¾ dl jordnötssmör (osötat)
2½ msk japansk soja
2 msk färskpressad lime- eller citronjuice
1 msk färskriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
½-1 tsk sambal oelek
1 msk honung eller sirap
1 msk rapsolja
 

  1. Låt räkorna rinna av. Alternativ skala räkor.
  2. Blanda ihop dressingen. Smaka av.
  3. Koka nudlarna enligt instruktion på förpackningen, skölj dem kalla, klipp dem  ev i er ätvänliga bitar och blanda nudlarna med ½ av dressingen..
  4. Skala morot och kålrabbi och skär dem i tunna strimlor.
  5. Skär nektariner i klyftor.
  6. Skär salladslök i tunna ringar.
  7. Spara några fina blad av koriander och hacka resten grovt.
  8. Blanda grönsakerna och den hackade koriandern och det mesta av räkorna med nudlarna.
  9. Lägg blandningen på ett stort fat.
  10. Hacka ev jordnötterna.
  11. Dekorera fatet med resten av räkorna, jordnötter och korianderbladen.
  12. Servera med resten av dressingen.