Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Sill är ett fenomenalt livsmedel!

Till skillnad från många andra fiskar finns det fortfarande gott om sill, och den är också förhållandevis billig att köpa.
Sillen innehåller omega-3-fettsyror, högvärdiga proteiner, selen, vitamin D och vitamin B12. Studier visar att en kost som innehåller sill minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Klimatpåverkan från sill är dessutom låg - man räknar med ungefär 0,6 koldioxidekvivalenter per kg.

Kort sagt kan man våga påstå att sill är ett  livsmedel som har den ovanliga egenskapen att samtidigt ha låg klimatpåverkan och högt näringsvärde.

Oftast tänker vi på sill i sammanhanget jul, påsk och midsommar. Nog för att inlagd sill är fantastiskt gott, men det finns fler sätt att äta sill. De senaste åren har ett omfattande arbete gjorts för att kunna ta tillvara på det som blir kvar på sillen när filén skurits ut. Tidigare har detta gått till djurfoder, men man har nu kommit på ett sätt att göra färs av innerfiléerna. Färsen påminner om kalvfärs i utseende och konsistens, och funkar utmärkt att göra fiskbiffar av. Allra godast blir den om man tillsätter ganska mycket syra - citron eller lime fungerar bra.

Man kan göra biffar både med och utan ägg, och använda ströbröd, maizena eller riven kall potatis som bindemedel. Vi testade att blanda i lite kokt matkorn i biffsmeten - då fick vi lite mer porösa och luftiga biffar med god smak.

Här är tre recept med sillfärs som matkonsulterna på Hushållningssällskapet tyckte var särskilt goda - testa och berätta gärna vad du tyckte!