Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Jambalaya

4 portioner

Jambalaya är en god rätt som passar på en fredag. Här kokar du ris med kryddor och steker köttfärsen för att sedan blanda allt. Till detta serverar man småplock som varje person får krydda sin jambalaya med; räkor, russin, ananas med mera.
Du behöver inte blanda ihop ris och köttfärsen utan du kan även serverar det separat. Använder du frysta räkor och fryst majs, glöm inte att tina detta.

Ris
3 dl jasminris
1 gul lök
2 msk flytande matfett
1 tsk curry
1 tsk koriander
4 dl vatten
1 dl chilisås
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning

Färs
400 g nötfärs
2 msk flytande matfett
1 röd paprika
1 krm cayennepeppar
1tsk salt

Tillbehör
200 g skalade räkor, färska eller frysta
6 konserverade ananasringar
1 gurka
1 dl russin
2 dl majs
4 msk mango chutney

Gör så här

Lägg upp tillbehören
1) Skala räkorna och lägg i en skål, ställ in i kylen.
2) Skär ananasringarna i mindre bitar och lägg i en liten skål.
3) Skär gurkan i mindre bitar och lägg i en liten skål.
4) Lägg russin, majs och mango chutney i var sina skålar.

Koka riset
5) Hacka den gula löken. Häll flytande matfett i en kastrull. Sätt på spisplattan och låt matfettet bli ljusbrunt..
6) Lägg i den hackade gula löken tillsammans med curry och koriander. Låt allt fräsa 2 minuter.
7) Tillsätt vatten, chilisåsen och ris.
8) Pressa ner en vitlöksklyfta och lägg i buljongtärningen.
9) Låt det hela sjuda under lock i 20 minuter.
10) Skölj och strimla paprikan.

Bryna köttfärsen
11) Häll flytande matfett i en kastrull. Sätt på spisplattan och låt matfettet bli ljusbrunt..
12) Lägg i köttfärsen och bryn den i 5 minuter på medelvärme.
13) Lägg i den strimlade paprikan och fortsätt bryna 1 minut.
14) Häll köttfärsen i kastrullen med riset och blanda. Krydda med cayennepeppar och salt.
15) Servera ris- och köttfärsblandningen tillsammans med tillbehören.