Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Spenatpaj med keso
Rester av paj kan snabbt kylas ner och tas med som t ex lunchlåda eller matsäck.
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, 100-125 g eller 1 dl kesella
ca ½ dl smör- och rapsolja
½ dl grahamsmjöl eller havrekli
2 dl vetemjöl
Grahamsmjöl och vetemjöl kan bytas mot glutenfri mix med fiber

Pajdeg alt 2:
2½ dl mjöl (blanda gärna lite grovt och vetemjöl) eller glutenfritt mjöl
1 dl smör och rapsolja

Fyllning:
250 g frusen bladspenat, tinad
½ tsk salt
1-2 pressade vitlöksklyftor
250 g keso
3 ägg
2 dl mjölk
1 krm grovmalen svartpeppar
1 dl riven ost
1 krm riven muskotnöt

Sätt ugnen på 225ºC.
Skala och riv potatisen fint. Blanda den med matfett och mix till en deg. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 ca i diameter, och förgrädda pajskalet i 5 minuter.
Låt spenaten tina. Pressa ur vätska och hacka den grovt. Krydda spenaten med vitlök och salt samt blanda med keso. Lägg detta i det förgräddade pajskalet.
Vispa samman mjölk, ägg, svartpeppar och riven muskotnöt och häll detta över spenat- och kesoblandningen.
Strö över riven ost. Grädda i 200ºC 30-35 min.
Fyllningen skall ha stelnat och ytan fått fin färg. Servera med rivna morötter eller en tomatsallad. Även rökt kött eller korv är gott till.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu