Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Kent Jardhammar

Skinkstrimlor med gräslökssås

På försommaren och sommaren har många tillgång till färsk gräslök och då passar det bra att ösa på med gräslök i matlagningen. Detta är en mild skinkgryta som många barn tycker om. Den som inte är så förtjust i blekselleri kan helt enkelt utesluta det eller tillsätta lite purjolök istället.

4 portioner

500 g färsk skinka, strimlad
salt och malen vitpeppar
1 msk matfett
3-4 stjälkar blekselleri, i bitar
1 msk koncentrerad köttfond
1 msk fransk senap
1 msk vetemjöl (eller maizena)
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
½ dl gräslök, hackad

 

  1. Krydda köttet med salt och peppar. Stek det i matfett i stekpanna med höga kanter.
  2. Tillsätt selleri, fond och senap. Strö över mjöl och rör om.
  3. Tillsätt vatten och creme fraiche. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
  4. Lägg i hälften av gräslöken och blanda. Strö över resten av gräslöken.
  5. Ät grytan med pasta, potatis eller gryn och massor av säsongens grönsaker. Tidigt på försommaren kan det fortfarande handla om rårivna eller kokta vintermorötter eller tidiga knippmorötter tillsammans med lättkokta rädisor och sparris.

Variationa: Skinkan kan bytas ut mot t ex kyckling eller kalkon. Fräst svamp är också väldigt gott i  grytan.