Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Säg omelett - Att laga omelett går lätt

Omelett skulle kunna vara en stående maträtt i matsedeln en gång i veckan. Det är inte mycket som slår en alldeles nystekt omelett. Den är så enkel och genial att den ibland glöms bort. Det är få maträtter som är lika prisvärd och så snabb att laga som en omelett.

Ägg passar bra att ha på lut hemma i kylen. Då kan du laga en omelett - en riktig räddningsplanka när det är matkris. Omelett har hos oss blivit lite av en reservplan när tiden för matlagning plötsligt blir mycket kortare än planerat. Det är en av de maträtter som i mitt eget hushåll ibland kallas panikmat. Jag har nästan lite dåligt samvete för detta inför själva omeletten. För den förtjänar något bättre. För varje gång jag äter omelett förundras jag över hur god en alldeles nystekt omelett kan vara.

Omeletten är dessutom väldigt anpassningsbar. Den serveras lika gärna till frukost, lunch, middag eller som lite matigt mellanmål med söta eller salta tillbehör. Omeletten kan bli vardaglig med tillbehör som rivna morötter och knäckebröd eller festlig och lyxig med stuvade kantareller, räkor eller hummer.

En annan sak som är så bra med omeletten är att den gärna låter sig serveras till en person. En utmärkt maträtt för det lilla hushållet. Dessutom mycket prisvärd och fylld med fina näringsämnen.  Tillsammans med t ex bröd och grönsaker blir det en bra måltid.

Grundrecept 1 port

2 ägg
2 msk vatten eller mjölk
1-2 krm salt
lite peppar
flytande matfett eller olja att steka i (eller smör)

Rör lite slarvigt ihop ägg, vätska, salt och peppar med en gaffel i en skål.
Värm en stekpanna med matfett så fettet är ljusbrunt och har slutats bubbla. Häll i omelettsmeten. Lyft lite i kanterna på omeletten när den stelnar och vicka lite på pannan så ny smet kan rinna ner. Omeletten skall få fin färg och ovansidan skall gärna vara lite krämig när den är klar (eller vara så stel som du själv vill). Vik omeletten dubbel och låt den glida över på tallriken.

Det skall gå snabbt att göra en omelett och jag brukar rekommendera att hellre göra flera mindre omeletter än en stor. I en normalstor stekpanna, 24 cm i diameter, är det lagom att göra en omelett på 2-4 ägg. Det kan se snyggt ut att var och en får sin egen omelett och då är det bra att göra omelett på 2 ägg.

Servera omeletten naturell eller lägg på någon fyllning eller smaksättning. Fyllningen kan läggas på ena sidan i en dubbelvikt omelett eller som en öppen omelett, ungefär som en vanlig öppen pizza.

Variera omeletten genom att:

  • Lägg på skivade tomater, persilja, t ex skinka och oregano
  • Lägg på skaldade räkor och dill
  • Lägg på riven ost, gräslök och paprika
  • Fyll en dubbelvikt omelett med stekt eller stuvad svamp
  • Fyll en dubbelvikt omelett med lättstuvad bladspenat eller mangold
  • Lägg på bär, kokos eller hackad mandel (smaksätt omeletten med en aning vaniljsocker istället för peppar)
  • Smaksätt omeletten med lite kakao och vaniljsocker och servera med t ex hallon eller jordgubbar