Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fänkålssallad med minitomater

Fänkål är en trevlig grönsak som har lätt smakton av lakrits och anis. Det är vanligt att äta den tillagad i t ex fisksoppa och grytor. Den är också god rå. Testa den här smakrika salladen när det är säsong för tomater. Den passar till lite av varje som t ex olika typer av burgare, fisk och i matiga mackor.

1 fänkål
½ citron, pressad saft
½ tsk salt
1 msk raps- eller olivolja
ca 1 tsk senap
1 tsk fänkåls- eller anisfrön (ev rostade)
lite agavesirap eller flytande honung
400 g minitomater, gärna i olika färger
lite nymalen peppar

Tvätta fänkålen, ansa lätt och skär bort en tunn skiva av botten. Spar de gröna bladen (som liknar dill) till garnering om de ser fina ut.
Skär fänkålen i riktigt tunna skivor, helst i en mandolin. Då kan även en del av de gröna stjälkarna användas (skär tunna strimlor rakt över de tunna trådarna i stjälkarna så det inte blir en trådig sallad).
Pressa citronen och häll det över fänkålen tillsammans med saltet. Massera in saltet så bli fänkålen lite mjukare. Smaka av med olja, fänkåls- eller anisfrön och lite senap.
Lägg över salladen på ett snyggt fat. Skär minitomaterna i halvor eller kvartar. Fördela tomaterna över salladen. Ringla över lite, lite agavesirap och strö över lite nymald peppar. Garnera med det de gröna, bladen från fänkålen (som liknar dill).
Står sig några dagar i kylen.