Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Auberginpanna med tomat och delikatesslinser

Detta har blivit något av en favoritpanna att laga när aubergine har säsong. Den säsongen brukar sammanfalla med tomatsäsongen. Svensk säsong är i slutet av sommaren och europeisk brukar kunna köpas till bra pris tidigare på sommaren. En delikatesslins som inte kokar sönder passar bäst i pannan. Svenskodlade alternativ är Gotlandslins, liten grön lins, korall- eller belugalinser.

2 dl okokta linser av kokfast sort, ca 3½ kokta (t ex delikatesslins eller gotlandslins)
1 kg aubergin
salt
svartpeppar
2 vitlöksklyftor
300-400 g tomater eller körsbärstomater
ca 2 msk pressad citron
2 msk färska hacka basilika eller oregano (ca ½ torkad)
vatten
rapsolja

Till servering:
Havreris, bulhur eller liknande
Någon typ av syrad yoghurt eller fraiche

  1. Koka linserna enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skär aubergine i mindre kuber. Stek hälften i olja i stekgryta eller stekpanna. Lägg på tallrik och stek resten. Auberginen ska få lite färg och bli mjuk och krämig. Salta och peppra. Stek resten av auberginen på samma sätt och lägg på tallriken.
  3. Dela stora tomater i bitar. Minitomater kan vara hela eller delas i halvor. Stek tomater i olja så de får lite färg och börjar bli lite mjuka. Salta och peppra. Lägg på tallrik.
  4. Hacka eller pressa vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken kort i olja och lägg i stekt aubergine, tomater, kokta linser, pressad citron, basilika /oregano och smaka av med salt, peppar och kanske lite mer pressad citronsaft.
  5. Servera pannan med någon form av syrad yoghurt eller fraiche och havreris eller andra kokta gryn alternativt bröd
  6. Variation: Blanda ner bladspenat strax innan servering. Variera med olika örtkryddor.

 

Grillad aubergine med tahini och citron , Rostad Aubergin med kikärtor , Aubergine en lila skönhet