Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Foto: Thomas Carlén
Baba Ganoush är auberginedipp med citron och tahini (sesampasta). Den serveras ofta vid meze med bröd eller grönsaker i bitar. Dippen förekommer i Mellanöstern och medelhavsområdet i varierande former.
Aubergin rostas eller grillas ofta för att få en lite rökig smak. Det går också att köpa färdig auberginpuré med rostad smak för att göra en snabbare variant.
2 auberginer, ca 550 g (eller ca 230 g färdig puré/2dl)
1 msk rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
½-1citron, ca 2 msk saft
2 msk tahini
1½ krm salt
2 krm spiskummin (valfritt)
½ tsk rökt paprikapulver (valfritt)
Garnering:
½ msk oliv- eller kallpressad rapsolja
½ dl grantäpplekärnor, hackad röd paprika, lite paprikapulver eller persilja
Till servering:
Bitar av pitabröd, libanesiskt tunnbröd, morötter, gurka eller paprika.
Variation:
För en enklare variant finns auberginpuré med lite rökig smak att köpa färdig på burk.
Kryddningen varierar mellan olika recept. Kummin, spiskummin, paprika och vitlök används ofta. För en fastare och mildare variant kan Baba Ganoush blandas med t ex naturell färskost eller kvarg/Kesella 10% fett.