Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Thomas Carlén

Baba Ganoush

Baba Ganoush är auberginedipp med citron och tahini (sesampasta). Den serveras ofta vid meze med bröd eller grönsaker i bitar. Dippen förekommer i Mellanöstern och medelhavsområdet i varierande former.

Aubergin rostas eller grillas ofta för att få en lite rökig smak. Det går också att köpa färdig auberginpuré med rostad smak för att göra en snabbare variant.

2 auberginer, ca 550 g (eller ca 230 g färdig puré/2dl)
1 msk rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
½-1citron, ca 2 msk saft
2 msk tahini
1½ krm salt
2 krm spiskummin (valfritt)
½ tsk rökt paprikapulver (valfritt)

Garnering:
½ msk oliv- eller kallpressad rapsolja
½ dl grantäpplekärnor, hackad röd paprika, lite paprikapulver eller persilja

Till servering:
Bitar av pitabröd, libanesiskt tunnbröd, morötter, gurka eller paprika.

 

  1. Ugn 200°C.
  2. Skär bort fästet på auberginer. Dela dem på längden och gnid in halvorna med rapsolja. Lägg dem med snittytan ner i en ugnssäker form med bakplåtspapper i. Pricka skalet med en provsticka.
  3. Baka auberginerna mitt i ugnen ca 50 min eller tills skalet är skrynkligt. Köttet ska vara riktigt mjukt och genombakat.
  4. När auberginen står i ugnen, vispa eller mixa ihop liten vitlöksklyfta i bitar, pressad citron, tahini och salt så det blir ganska fast.
  5. Låt auberginen svalna. Gröp ur det mjuka auberginköttet med en sked. Släng det svarta skalet.
  6. Mosa auberginköttet i en skål eller djup tallrik med en gaffel och blanda med dressingen. För slätare konsistens lägg auberginköttet i dressingen och mixa med mixerstav.
  7. Smaka av med salt, citron och ev spiskummin. För rökigare smak tillsätt lite rökt paprikapulver.
  8. Ställ dippen i kylskåpet att stelna och låta smakerna kommer fram.
  9. Lägg upp dippen på en tallrik eller i en skål. Gör ett mönster med en sked, ringla över lite olja och garnera med t ex granatäpplekärnor, hackad röd paprika eller paprikapulver. Lite hackad persilja är också fint.
  10. Servera som meze med t ex bitar av pitabröd, tunt bröd eller valfria grönsaker i bitar. Det är också gott som smörgåspålägg.

 

Variation:
För en enklare variant finns auberginpuré med lite rökig smak att köpa färdig på burk.
Kryddningen varierar mellan olika recept. Kummin, spiskummin, paprika och vitlök används ofta. För en fastare och mildare variant kan Baba Ganoush blandas med t ex naturell färskost eller kvarg/Kesella 10% fett.