Ta vara på brödresterna!
Bröd som börjar bli lite torrt eller riskerar att snart börja mögla förtjänar ett bättre öde än att hamna i avfallskärlet eller i komposten. Frys in i lagom mängder och ta fram i omgångar för att förebygga torrt eller mögligt bröd. Om du ändå står där med torrt och tråkigt bröd så kan det användas på många olika sätt. Fattiga riddare, varma mackor, krutonger och crostini är några förslag på hur du kan förvandla brödet till något nytt och gott.
Det slängs mycket bröd i Sverige vilket förefaller mycket onödigt i en tid då vi har möjlighet att frysa in bröd i lagom portioner, köpa bröd förpackad i modifierad atmosfär, har brödrostar och mikrovågsugn. Kanske slängs det mycket bröd för att det helt enkelt är så pass ”billigt” i inköp att många anser att det ”inte är värt besväret” att förpacka och frysa in.
Torrt bröd kan användas till mycket. Men om brödet börjat mögla ska det inte ätas.
Förnya ditt bröd
- Fräscha snabbt upp brödet i brödrosten eller mikrovågsugnen. När brödet värmts i mikrovågsugnen ska det helst ätas direkt, för det blir snabbt torrt och tråkigt igen.
- Använd brödet till varma mackor eller våffelmackor med valfria pålägg.
- Vitlöksbröd - Värm brödet i ugnen med vitlökssmör och örter så det blir krispigt på utsidan och får saftigt och smakrikt inkråm.
- Fattiga riddare är en klassiker att äta som brunsch eller lunchrätt. Doppa brödet i pannkakssmet eller bara i ägg och lite kryddor och stek dem gyllene.
- Torka brödet i lagom munsbitar och använd det till crostini med olika pålägg. Eller dela brödet i kuber och rosta till krutonger. Krutonger kan gärna rostas (i ugn eller stekpanna) i lite olja helt naturellt eller med olika kryddor. De smakar sedan gott tillsammans med soppa och olika sallader. Smaksätts krutongerna med t ex lite kanel eller kardemumma och en gnutta socker passar det bra ovanpå fruktsallad eller som müsli.
- Brödet kan också rivas och stekas i olja och används sedan som smaksättning och ger lite konsistens om det strös på t ex pasta och över en sallad.
- Bröd och brödkanter är utmärkt att torka och göra ströbröd och nytt "mjöl" av. Sprid ut brödet på en plåt i t ex underugnen och se till så det torkar. När det sedan är torrt kan det t ex mixas i matberedare till ströbröd. Perfekt till panering, att strö bakformar med, använda till skånsk äpplekaka eller att dryga ut färssmet med. Detta mjöl kan även användas i vissa knäckebröd, pajdeg, redning mm och ger då en fylligare, mustigare smak än vanligt mjöl.
- Baka matsvinnsbröd - Torrt bröd kan blötas upp och ersätta en mindre del av mjölet i ny deg. Jämfört med nytt mjöl har brödet mer smak och kan också göra brödet saftigt (enligt programmet Meny i Sveriges Radio).
- Brödet kan också användas i smakrika ”täcken” ovanpå ugnsgratinerad fisk och olika gratänger.
- Någon skiva ljust bröd kan också mixas ner i en kall grönsakssoppa, t ex Gazpacho och Ribolitta, för att ge lite simmighet och konsistens eller användas för att dryga ut färssmet.
- Äggmuffins – Kavla eller platta ut brödskivor och pensla dem med matfett. Tryck ner skivan i fasta muffinsformar eller liknande och knäck ett ägg i mitten. Salt och peppra lätt. Grädda i ca 200°C i ca 20 minuter eller tills äggen är lagom ”kokta” enligt egen smak.
Läs även om "Brödbusar är vi allihopa"
Fattiga riddare | Våffelmackor | Svalkande gazpacho | Lax med frasigt täcke | Varma mackor