Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Köttfärsspett med bulgursallad

Köttfärs i alla former brukar vara populärt hos barn. Här serveras köttfärsen i form av spett smaksatta med vitlök och örter, som sedan kan läggas på grillen eller stekas i stekpanna/ugn. Servera med en fräsch potatissallad eller gärna en bulgursallad – en praktisk, kall sallad som du kan ha i kylskåpet och plocka fram till flera middagar.

400 g nöt-, lamm  el blandfärs
½ gul lök
1 dl kryddgrönt (timjan, oregano) 
el 2 tsk torkade
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm mald svart peppar

12 x 2 = 24 grillspett

Tillbehör
Bulgursallad
Tzatziki

Bulgursallad
2 dl bulgur
1 pkt krossade tomater, 500 g
1 tsk salt
10 cm purjolök, ca 50 g
2 tomater, ca 100 g
½ gurka el grön paprika, ca 100 g
1 knippa persilja
½ krm kajennpeppar
½ dl kallpressad oliv- el rapsolja
Saften av en ½ citron
1 msk torkad mynta
Salt, peppar
Ev oliver till dekoration och rucolasallat

Gör så här:
Förbered grillen eller sätt ugnen på 225°C. Lägg grillspett av trä, i vatten en stund. Skala och riv löken. Hacka det kryddgröna.Blanda köttfärs med lök och kryddgrönt. Rör ner pressad vitlök, salt och peppar. Forma färsen till avlånga rulader och trä dem på dubbla grillspett. Stek spetten 10-15 min i ugnen eller grilla dem gyllenbruna på grillen. Vrid dem några gånger under tillagningen så de får fin färg runt om. Det går också  bra att steka dem utan spett i stekpanna.

Bulgursallad
Häll de krossade tomaterna i en gryta, tillsätt bulgur och salt, koka ca 10 min. Låt svalna.
Dela purjolöken mitt itu på längden, skölj noga och skär i strimlor. Hacka tomat, gurka  (el paprika) och persilja fint. Blanda ihop olja, citronsaft, mynta och kajennpeppar. Häll detta över den avsvalnade bulguren och rör om. Smaka av med salt och peppar. Blanda i de hackade grönsakerna och ev dekorera med oliver.