![](/dotnet/getimage.aspx?img=16452&siteID=97&w=0&h=0) |
Foto: Mette Finderup |
Att handla och äta kosher
Regler för vad en jude får äta regleras i den Hebreiska bibeln. Där tillåts alla
vegetariska livsmedel för människan och
kött från vissa växtätande djur. Kravet är att djuret ska ha helt
kluvna klövar och
idissla. Därför äter judar inte gris, hare eller för den delen kamel. Köttätande djur, skaldjur och fiskar utan fjäll som bläckfisk och ål äts inte heller.
För att köttet ska kunna ätas ska det slaktas så att allt blod avlägsnas, eftersom blodet anses rymma livet eller själen. Bara en
shochet som har utbildning i rituell slakt kan slakta djuret med minimal smärta och sedan avlägsna blodet helt. För att köttet ska bli
kosher ska djurkroppen tvättas noga med salt, tolfte revbenet och ischiasnerven avlägsnas och köttet tvättas igen. Man slaktar inte djur som fortfarande diar.
Kött får inte ätas tillsammans med mjölk och man måste ha en paus mellan det att man förtär mjölk respektive kött. Kött- och mjölkvaror får inte heller mötas och ett religiöst judiskt kök har därför två uppsättningar porslin, bestick och köksredskap. Förvaring och disk av mjölk och kött sker också separat. Det neutrala,
parve, är fisk, ägg och allt från växtriket och kan ätas när och hur som helst.
Under påsken gäller speciella regler för mat. Viktigast är att inte ha jäst i hemmet och att bara äta osyrat bröd,
matzah, i sju dagar.
Parve
Alla växter är enligt kosherföreskrifterna tillåtna att äta och kallas ”parve”. Det samma gäller för ägg och fisk. Begreppet ”parve” innebär att livsmedlet är neutralt, det vill säga varken
”fleischig” – köttig eller
”milchig” - mjölkig. Parve-mat kan kombineras med antingen måltider med kött eller mjölk.
Läs mer om judiska mattraditioner genom länkarna här nedan:
»
Judendom - Synagoga, Tora och Talmud
»
Judiska riter och högtider