Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Helstekt oxfilé med rödvinssås

 

Passa även i Nyårsmeny

av Christina Asplund | Foto: Thomas Carlén

Nyårsafton är den sista riktiga festkvällen på året. Det fira vi med en festlig och lättlagad meny. Bjud på mousserande vin eller champagne eller alkoholfritt alternativ som välkomstdrink innan maten.

Förrätt: Hummersoppa med hummersalladspuckar och sesamstänger »

Varmrätt: Helstekt oxfilé med mörk choklad- och rödvinssås, ugnsrostade grönsaker och potatisterrin

Efterrätt: Cappuccinomousse med pistaschflarn »

Många delar av menyn kan förberedas t ex kan cappuccinomoussen och pistaschflarnen förberedas till garneringen. Soppan kan stå klar i kylen och sedan värmas. Hummersalladpuckarna kan stå klara på en bricka i kylen Sesamstänger kan bakas och förvaras i en kakburk med lock. Filén kan brynas och göras klar när gästerna kommit, såsen görs klart till sista monteringen av smöret. Potatisterrinen görs klar och värms och färgsätts innan serveringen.

Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt 2016!

 

 



Helstekt oxfilé med mörk choklad- och rödvinssås, ugnsrostade grönsaker och potatisterrin
4 portioner

800 g oxfilé eller älgfilé, mittbiten
salt, svartpeppar
2 msk smör

Mörk choklad- och rödvinssås
3/4 dl rörsocker
2 msk kalvfond
4 dl rött vin
salt, svartpeppar
2 msk smör
35 g mörk choklad, 65 %
Ugn: 125°

Gör så här
1. Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Fortsätt stekningen i nedre delen av ugnen, tills innertemperaturen är 60-65°, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter, innan det skivas i centimetertjocka skivor.

2. Smält rörsockret i en kastrull utan att röra om. Värm kalvfond och rött vin i en annan kastrull. Tillsätt kalvfond och rött vin i det smälta sockret. Koka ihop och tills ca 2 dl återstår. Smaka av med salt och peppar. Montera (vispa ner) smöret i såsen tillsammans med hackad mörk choklad. Servera med köttet, potatisterrin och ugnsrostade grönsaker.

 

 

 

 



Ugnsrostade grönsaker
4 portioner

3 palsternackor
3 rödlökar
2 msk rapsolja
2 tsk flingsalt
Ugn: 225°

Gör så här
Skala och skär palsternackorna i stavar. Skala och skär rödlökarna i klyftor. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och gnid runt grönsakerna. Strö över flingsalt. Ugnsrosta dem i mitten av ugnen, ca 15 minuter

 

 

 

 



Potatisterrin
4 portioner

8 medelstora fasta potatisar
1/2 dl smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
100 g Prästost
Ugn: 175°

Gör så här
1. Skala och skiva potatisen tunt. Smält smöret i en kastrull. Riv osten fint. Blanda potatisen med smält smör, salt och peppar.

2. Lägg bakplåtspapper i botten på en avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Varva potatisskivorna med osten. Baka terrinen i ugnen under press, ca 1 timme – ta en likadan form och fyll med rostfria bestick eller liknande och sätt den ovanpå potatisen.

3. Ställ sedan formen kallt. Skär upp terrinen i 2 cm tjocka skivor. Stek dem innan serveringen i en stekpanna eller i ugnen vid 200°, ca 10 minuter, så att de får färg.