Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »av Christina Asplund | Foto: Thomas Carlén
Nyårsafton är den sista riktiga festkvällen på året. Det fira vi med en festlig och lättlagad meny. Bjud på mousserande vin eller champagne eller alkoholfritt alternativ som välkomstdrink innan maten.
Förrätt: Hummersoppa med hummersalladspuckar och sesamstänger »
Varmrätt: Helstekt oxfilé med mörk choklad- och rödvinssås, ugnsrostade grönsaker och potatisterri »
Efterrätt: Cappuccinomousse med pistaschflarn
Många delar av menyn kan förberedas t ex kan cappuccinomoussen och pistaschflarnen förberedas till garneringen. Soppan kan stå klar i kylen och sedan värmas. Hummersalladpuckarna kan stå klara på en bricka i kylen Sesamstänger kan bakas och förvaras i en kakburk med lock. Filén kan brynas och göras klar när gästerna kommit, såsen görs klart till sista monteringen av smöret. Potatisterrinen görs klar och värms och färgsätts innan serveringen.
Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt 2016!
Cappuccinomousse med pistaschflarn
4 portioner
2 dl mjölk
1 kanelstång
1 vaniljstång
2 msk mörkt muscovadosocker
3 gelatinblad
1 1/2 msk frystorkat kaffe
1 ägg
2 äggulor
3/4 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Servera med
1 1/2 dl vispgrädde
Chokladbönor eller kanel
Pistaschflarn
Gör så här
1. Sjud mjölk, kanelstång, snittad vaniljstång och muscovadosocker i en kastrull, ca 10 minuter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Krama ur dem och smält dem i den heta mjölken. Rör ner kaffepulvret. Ta upp kanel- och vaniljstång.
2. Vispa samman ägg, äggulor och florsocker luftigt i en bunke. Vispa ner mjölkblandningen i äggsmeten. Sila blandningen ner i den rengjorda kastrullen.
Låt den sjuda under ständig omrörning, ca 30 sekunder. Ta bort kastrullen från plattan genast. Vispa grädden lätt i en bunke. Vänd ner grädden i smeten medan den ännu är varm, om du vill ha en skiktad mousse, som på bilden. Vill du ha en mildare kaffesmak och en homogen mousse – vänta med att vända ner grädden, tills blandningen svalnat.
3. Fyll dessertglasen med smeten och ställ kallt i kylen minst 3 timmar.
Lägg en sked vispad grädde överst i glaset och garnera med chokladbönor överst eller dofta över kanel. Lägg ett flarn över kanten.
Pistaschflarn
4 portioner
50 g smör
1/2 dl vispgrädde
50 g strösocker, ca 1/2 dl
50 g honung, drygt 2 msk
50 g pistaschnötter
Ugn: 175°
Gör så här
1. Hacka pistaschnötterna fint. Rör samman smör, grädde, socker, honung och pistaschnötter i en kastrull. Koka några minuter och bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
2. Grädda i mitten av ugnen, ca 8 minuter till rostad färg. Lägg bakplåtspapperet på en skärbräda och skär ut trianglar. Lägg ett flarn på glaskanten.