Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ägg - nytta och njutning i oslagbar förpackning!

Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg.

Det finns alltid något gott att tillaga av ägg. Har du ägg i kylen kan du på några minuter ha frukosten, lunchen eller middagen klar. Det enda du behöver är inspiration och kunskap om hur man tillagar ägg på bästa sätt.

Med ägg i kylen har man alltid mat hemma. Att äta ägg naturellt - kokt, stekt eller som omelett - är gott nog. Men har du tänkt på vilket brett användningsområde ägg har? Ägget har en mängd egenskaper som vi tar tillvara på i matlagningen. Ägg gör sockerkakan och sufflén lätt och luftig. Det binder samman ingredienserna i pannkaka och köttfärs. Vi penslar bröd och bullar med ägg för att få en gyllene och vacker yta. Ägg reder och ger såser och soppor krämighet och fyllighet. I till exempel majonnäs fungerar äggulan som emulgator, det vill säga det blandar fett och vatten.

Ägg och näring
Ett ägg innehåller många näringsämnen som är viktiga för att vi ska må bra, t ex vitamin A, B2 (riboflavin), D och E, kalcium, selen och zink. Ägg innehåller mycket protein. De ger dig också mycket energi. Varje ägg ger dig ca 80 kcal (340 kJ). Äggskal består huvudsakligen av kalk. 
 

Ägg och kolesterol
Ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ger råd om. 

Koka ägg
Låt gärna äggen bli rumsvarma innan de kokas, då spricker de inte så lätt. Det brukar också vara lättare om de läggs i kallt vatten än i kokande. Vattnet bör täcka äggen för att få jämn kokning. När vattnet väl kokat upp räcker det sedan med att det sjuder. Koktiden varierar med äggens storlek och temperatur samt hur många ägg som kokas.

När äggen är färdigkokta bör de sköljas i kallt vatten så kokningen avstannar. Då blir det lättare att skala dem. Genom att snabbt kyla ner äggen minskar också risken för grönfärgad rand runt gulan. Det gröna är järnsalter som fällt ut från gulan och är inte farligt att äta.

Förvaring av ägg
Ägg
är ett känsligt livsmedel som ska förvaras i kylskåp. I och med det porösa skalet kan ägget suga åt sig lukt och smak från annat. Korv, fisk, ost eller andra starkt luktande livsmedel bör därför förvaras väl tillslutna i burkar med lock. Äggförpackningarna är försedda med bäst före-datum, men i kylskåp håller äggen betydligt längre.

Är äggen färska?
Så länge ett ägg luktar gott och ser bra ut kan det användas. Bäst före datum är satt utifrån EU direktiv där man utgår från att ägg förvaras i rumstemp. I Sverige förvarar vi ofta ägg i kylskåpet. Ägg kan förvaras i rumstemperatur, och det bäst före-datum som anges på förpackningen är satt utifrån det. Om man däremot förvarar ägg i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

Är du osäker på om ägget är färskt kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg lägger sig på botten, veckogamla reser sig upp till hälften och tre veckor gamla ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och du bör inte äta det. Du ser direkt om ägget är färskt när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna. Och så länge det doftar och smakar gott är det bara att mumsa på!

Vi i Sverige skall vara glada för att svenska ägg i princip är fria från salmonella och att våra hönor sedan länge får gå fritt på golvet eller i inredda burar. Vilket även är bestämmelsen i EU, men ännu inte efterlevd.

Läs mer på www.svenskaagg.se»


Några goda äggrecept
Äggröra»
Omelett som en plätt» 
Plättar»

Artikelns sökord
Ägg, Näringsämne, Fettsyror, Proteiner