Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grilla lagom och säkert

Att grilla har blivit en folkrörelse. Under sommaren grillar vi på villatomten, landet, terrassen, i parken och en del också på balkongen. Men varje år orsakar grillning också många olyckor och bränder. Med några enkla råd kan du förhindra flera av dem.

När grillsäsongen drar igång ökar också antalet olyckor. På grund av slarv råkar många ut för brännskador. De bränner sig på själva grillen, men det är också vanligt att man bränner sig på uppflammande tändvätska.

Enkla grilltips

Tänk på att placera grillen på ett stadigt underlag, fritt från allt som är brännbart och inte heller för nära en byggnad eller ett träd. Lågor och glöd kan lätt flamma upp och tända eld på det som är brännbart i närheten. Låt gärna askan vara kvar i kolgrillen. Den kan se ofarlig ut, men det kan ta flera dygn innan den glödande kolen svalnar. Behöver du flytta bort gammal kol innan den är helt kall såläågg den i ett metallkärl och placera den så det inte finns risk att något antänder eller att glöd sprids.

Var försiktig med tändvätskan

Använder du kolgrill och tänder med tändvätska, spruta aldrig tändvätskan direkt på glöden eller öppen låga eftersom en eldslåga kan antända flaskan. Häll istället tändvätskan på den otända kolen och vänta tills vätskan har sugits upp innan du tänder grillen. Ett annat sätt som är säkert och mer klimatsmart är att fukta 3-4 ark hushållspapper med matolja (ett bra sätt att använda olja som börjar smaka gammalt). Du behover inte dränka pappret i olja utan bara blötas. Lägg kol på och tänd. Du behöver inte vänta på att kolet ska dra in olja och du slipper den tråkiga doften av tändvätska. Två andra alternativ är om du tänder med en elektrisk tändgaffel eller tändrör.

Kolla gasen

Föredrar du gasolgrill, kom ihåg att inför varje säsong, kontrollera att slangen till gasolflaskan är korrekt ansluten så att det inte börjar läcka gas runt kopplingarna. Ha gärna ett par skyddshandskar i närheten av grillen, så du snabbt kan stänga av gasolen om något händer. Kom också ihåg att stänga av gasolflaskans ventil efter varje grillning.

Det finns tydliga regler hur mycket gasol man får förvara och hur. Du får till exempel ha två gasolflaskor hemma – en som du använder och en i reserv. I villa, radhus och fritidshus får behållarna vara på max 30 liter vardera. I flerfamiljshus får de vara på högst 5 liter vardera och endast förvaras på terrasser eller balkonger. På en öppen balkong eller öppen terrass får en flaska P11 max 30 liter förvaras. På inglasad balkong eller terrass gäller samma regler som inomhus, det vill säga 5 liter.

Engångsgrillen kräver också uppmärksamhet

Engångsgrillar är praktiska, men kräver också en hel del passning. Eftersom den precis som andra grillar blir varm även på utsidan, är det viktigt att underlaget den står på inte är brännbart. Släng den inte i soptunnan förrän du är säker på att den är helt släckt. För att vara på den säkra sidan – häll på minst en liter vatten och låt grillen stå i en timme innan du kastar den.

Kom ihåg 

  • Ta reda på om det finns eldnings- eller grillningsförbud och i så fall vad dessa förbud innebär (vem minns inte sommaren 2018?)
  • Vilken typ av grill du än använder – se till att det finns vatten i närheten
  • Grilla på ett säkert ställe, långt från brännbart material
  • Använder du tändvätska, se till att vätskan har sugits upp av kolen innan du tänder grillen
  • Om du grillar med gasol är det viktigt att du förvarar och sköter flaskorna på ett bra sätt
  • Är du hemma när du grillar är det bra att ha en 6 kg pulversläckare och en brandfilt i närheten

Grilla mera grönsaker | Grilla kyckling | Grillad aubergine | Potatis på grillen | Grilla varsamt (kött) | Grillning och barbeque

Källa: Länsförsäkringar.se med tillägg av Cecilia Sassa Corin