Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Storförpackning

Mat är ofta en stor ekonomisk post i hushållet. Men med lite planering, genomtänkta inköp och tid för matlagning i större skala kan utgifterna minskas en hel del.

En genomsnittlig kostnad för mat ligger runt 1 500-1 900 kronor per vuxen/månad och runt 600- 700 kronor för ett barn på två år (om man äter alla måltider hemma och har matlåda med sig till jobbet). Men det går att påverka matkontot utan att kvaliteten behöver bli sämre.

Veckohandla så sparar du både tid och pengar
De flesta besök i matbutiken leder till impulsköp av sådant du egentligen inte hade tänkt köpa. Prisnivån varierar mellan olika butiker. Titta på jämförpriserna när du handlar, kilopriset kan variera betydligt om man köper 1 kilo istället för några hundra gram. Stormarknader är ofta billigare än mindre närbutiker, men glöm inte att resan kostar också. Ett bra tips kan vara att planera en veckomatsedel tillsammans i familjen och göra en inköpslista efter den. 

Du kan spara både tid och pengar om du handlar stora förpackningar som räcker längre. Det kan vara väldigt lönande att handla storpack, eller ta till vara på "ta 3 betala för 2"-erbjudanden. Men ha i minnet att inte plocka på dig allt för många färskvaror, det är lätt hänt att man köper mer än man äter.

Grytbitar, kyckling, köttfärs...
Det är inte ovanligt med stora förpackningar av grytbitar, köttfärs eller kycklingfiléer. Dela upp innehållet i mindre förpackningar hemma och frys in. Eller gör ett storkok och frys in i lagom stora portioner. Det tar oftast inte längre tid att dubbla ett recept och laga till. Och det kan vara guld värt att kunna plocka fram en färdig middag från frysen.

Lax | Kassler | Att köpa köttfärs

Artikelns sökord
Storkok, Veckohandla, Storförpackningar