Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Lax passar till allt

Lax passar bra året om, både som festmat och vardagsmat. Stekt eller kokt, kall eller varm, i soppor eller såser, på spett eller mald till biff, ja, lax kan man äta när som helst och hur som helst!

Lax uppskattats av ung som gammal. Till och med de allra minsta brukar tycka om lax. Ska du bjuda många är det enkelt att ugnssteka hela laxsidor i ugnen med smakrika kryddor och goda fyllningar.

Att köpa hel lax eller hela laxsidor och dela och sedan förpacka och frysa in i mindre bitar är en god idé. Av en laxsida på 1,5 kilo kan du få ut middagar för 8-10 personer. Det kan bli både en soppa, en laxpudding och en god pastasås!

Lax är också en väldigt nyttig fisk, bland annat är den rik på omega-3 fettsyror, något som vi människor behöver mycket av för att må bra. Dessutom innehåller den viktiga A- och D-vitaminer. Och det har till och med visat sig att det gamla talesättet att man blir intelligent av fisk stämmer! En svensk studie visar att tonårskillar som äter fisk minst en gång i veckan presterar bättre än sina jämnåriga på intelligenstest.

Den färska laxen som vi hittar hos fiskhandlaren idag är framförallt odlad.

Frusen lax brukar finnas även som KRAV odlad. 
Rysk laxsoppa  | Saffranspasta med lax och räkor  | Goda fiskgrytan med lax  

Tillbaka>>>