Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
2 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl Kesella Gourmet
skal från 1 citron
skal från 1 apelsin
1 dl starkt kaffe
2 msk kaffelikör, kakolikör eller konjak
100 g avlånga italienska kex, savoiardi
Till garnering:
Cappuccinopärlor eller kakao
Physalis
Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker pösigt.
2. Vispa grädden hårt och rör ner Kesella, äggsmet, citronskal och apelsinskal.
3. Häll hälften av smeten i en rund form med löstagbar kant.
4. Blanda kaffe och likör. Doppa kexen på båda sidor i kaffeblandningen och lägg dem tätt i smeten.
5. Häll på resten av smeten, låt stå i frysen i minst 4 timmar. Ta fram 30 minuter före servering och lägg upp på ett fat. Strö över cappuccinopärlor och servera med färsk frukt, t.ex. physalis.
(ca 30-36 st)
4 ägg
4 dl strösocker
150 g matfett
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
skalet från 2 apelsiner
2 dl pressad apelsin
Glasyr:
4-5 dl florsocker
2 msk apelsinlikör
2 msk pressad apelsin (eller apelsinjuice)
Dekorering:
Strössel
Silverpärlor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Bottna en normalstor långpanna med ett smort bakplåtspapper.
2. Tvätta apelsinerna och riv skalet. Pressa ur saften, kanske behövs det en apelsin till för att få 2 dl saft.
3. Smält matfettet och blanda det med apelsinsaften.
4. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det växelvis med vätskan (matfett + apelsinsaft).
5. Häll smeten i långpannan och grädda kakan i cirka 25-30 minuter.
6. Blanda samman glasyren, var försiktig med vätskan - tillsätt det matskedsvis så att glasyren inte blir för tunn och rinnig.
7. Tag i bakplåtspappret och lyft över hela kakan på arbetsbänken när den svalnat något. Bred snabbt över glasyren och strö över strössel och silverkulor. Skär kakan i rutor när glasyren stelnat.
Fler förslag till nyårsmenyn:
» Till drinken
» Förrätt
» Varmrätt